Eficientizarea sistemelor de securitate video

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Conceptul de securitate perimetrala dateaza inca din perioada Imperiului Roman si a avut mereu acelasi scop: protejarea oamenilor si bunurilor. Este drept ca abordarea actuala, bazata pe detectie si alertare, nu are nimic in comun cu metodele practicate in antichitate, dar rezultatul este acelasi: impiedicarea intrusilor de a patrunde intr-un obiectiv. Iar interesul pentru astfel de sisteme este in crestere, pentru toate categoriile de utilizatori. O demonstreaza statisticile, caci piata globala a fost evaluata la 98.65 miliarde USD in 2016, estimandu-se o crestere la 281.36 miliarde USD pana in 2025. Nu este deloc o surpriza daca ne uitam pe statisticile Eurostat, care arata ca in anul 2016 s-au inregistrat nu mai putin de 1.334.000 de furturi din locuinte la nivelul intregii Uniuni Europene. Dar, mai important de atat, este ca acest tip de infractiune prezinta o tendinta descendenta, cu o scadere cu 10% din 2012 pana in 2016 a numarului de cazuri raportate, pe fondul unei penetrari tot mai puternice a sistemelor de securitate video. Desigur, locuintele sunt numai o mica parte din piata, caci in cazul companiilor, institutiilor sau zonelor industriale, provocarile sunt mult mai mari si mai variate. Pentru astfel de obiective, se folosesc de obicei sisteme personalizate, bazate pe echipamente si solutii atent selectate dintr-o varietate mare disponibila pe piata.

Securizarea perimetrului este doar primul nivel de protectie, ceea ce face ca eficienta lui sa fie cu atat mai importanta cu cat poate preveni bresele de securitate in faza incipienta. Se prefera, asadar, instalarea de sisteme de supraveghere video, dar provocarea de baza cu care se confrunta de multe ori integratorii de sistem este selectarea si amplasarea echipamentelor in teren, precum si integrarea lor. Cum fiecare obiectiv este diferit si are particularitatile sale, sistemele vor fi personalizate in functie de necesitati, avandu-se totodata in vedere posibilitatea unor extinderi in viitor. Un proces care pare deosebit de complicat poate fi simplificat daca sunt alese instrumentele corecte in proiectarea sistemului. AXIS Perimeter Defender este o solutie de analiza video scalabila, conceputa pentru securizarea perimetrelor, ce ofera toate functiile necesare proiectarii, configurarii si gestionarii unui sistem de securitate video. Solutia este certificata de CPNI pentru utilizare in protejarea obiectivelor de interes public in UK.

Modulul de design este deosebit de eficient si intuitiv, caci ii permite utilizatorului sa aleaga camerele dorite din lista de modele compatibile, pe care le poate amplasa pe harta locatiei asa cum sunt descrise de proiectantul de securitate, vizualizand totodata raza de acoperire a acestora, precum si zonele si modul in care trebuie instalate. Ulterior montarii camerelor, ele pot fi integrate in sistem si configurate, folosind interfata de control intuitiva. Din aceeasi interfata, se pot configura simultan mai multe camere, sau se pot asocia camere fixe pentru detectie cu camere PTZ pentru urmarirea subiectului. Solutia se integreaza perfect cu toate functiile de gestionare a evenimentelor oferite de camerele Axis, astfel ca utilizatorul are libertate deplina in alegerea modului de actiune la detectia unor evenimente precum: intruziune sau comportament suspicios.

Pentru securizarea eficienta a unui obiectiv, utilizatorii trebuie sa aiba in vedere si diversitatea solutiilor de detectie si modalitatile de declansare a alarmelor. Una dintre cele mai utilizate abordari este detectia miscarii, care, contrar parerii generale, nu presupune neaparat costuri suplimentare pe langa sistemul de supraveghere video. AXIS Video Motion Detection 4 este o aplicatie de analiza video oferita in mod gratuit pe echipamentele Axis. Cu ajutorul acesteia se pot detecta in mod inteligent obiectele aflate in miscare, declansand alarme si inregistrand evenimentele asociate acestora, in acelasi timp transmitand notificari video personalului de securitate, care poate stabili cu acuratete daca este vorba despre o bresa de securitate sau nu. Datorita faptului ca ruleaza direct la nivelul echipamentelor cu suport AXIS Camera Application, solutia nu presupune niciun fel de costuri suplimentare pentru utilizator, reprezentand practic o valoare adaugata sistemului de supraveghere video.

Desigur, exista si alte metode prin care utilizatorii pot imbunatati eficienta sistemelor de securitate video. Acestea pot fi extinse, de exemplu, prin adaugarea de camere cu termoviziune, precum seria AXIS Q19-E, care pe baza diferentelor de temperatura din cadru pot detecta prezenta oamenilor sau a obiectelor, indiferent de conditiile de iluminare.

Pentru solutiile in care se doreste folosirea camerelor cu termoviziune in mediul rezidential sau intreprinderi de mici dimensiuni, Axis pune la dispozitie o solutie accesibila cu AXIS P1280-E/P1290-E. Echipamentele beneficiaza de analiza video la miscare si de AXIS Guard Suite, ce include un modul avansat de detectie a miscarii, detectia comportamentul suspicios, precum si un modul de configurare a unei linii virtuale in vedere delimitarii si protejarii perimetrului.

Securizarea perimetrelor este, asadar, un proces complex, care necesita cunostinte si experienta in domeniu. Procesul poate fi insa mult simplificat prin alegerea unor instrumente moderne, dezvoltate in mod inteligent pentru un maximum de eficienta, iar sistemelor de securitate video li se poate adauga valoare, fara cheltuieli suplimentare sau cu investitii minime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *