Vinul alb, o placere speciala a romanilor!

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cunoscatorii vor aprecia intotdeuna un pahar de vin de calitate, iar gama de vin alb de la Girboiu se remarca prin prospetimea aromelor si prin calitatea bobului de strugure romanesc. Vinul alb nu este deloc un vin complicat in ciuda criticilor, ci trebuie servit la temperatura potrivita, dintr-un pahar si mai potrivit alaturi de preparate delicioase din peste, pui, legume, fructe sau chiar patiserie.

Cum se serveste vinul in mod ideal?

Inainte de a scoate acel dop, exista cateva elemente esentiale pe care ar trebui sa le cunoasteti. Si daca va considerati deja un pic cunoscator, nu ar fi gresit cu nimic sa va ganditi putin la elementele de baza. Intelegerea generala a tehnicilor de vinificatie si a cuvintelor folosite pentru a descrie aromele, textura si gustul unui vin va vor ajuta apreciati mai mult subiectul pe masura ce continuati sa invatati si sa experimentati.

Aromele de vin pot fi uscate sau dulci. Vinul uscat nu are zaharuri reziduale, prin urmare nu lasa nicio dulceata pe gust. Aceste vinuri sunt adesea servite ca aperitive sau in timpul cinei. Pe de alta parte, vinurile dulci sunt de obicei servite dupa mese ca vinuri de desert sau asociate cu branza. Exista, astfel, mai multe tipuri de vin:

Vinul rosu, cum ar fi Cabernet Sauvignon, este fabricat din struguri cu coaja neagra. Cojile si sucul intra in contact in timpul procesarii, ceea ce duce la o culoare rosie bogata.

Vinurile albe, precum Chardonnay, sunt de obicei incolore, deoarece cojile de struguri nu intra in contact cu sucul de struguri.BACANTA-CHARDONNAY-2019-1200-1800-600x900

Vinul spumant, cum ar fi Brut sau Champagne, este adesea obtinut folosind un proces de fermentare in doi pasi si este mult mai intensiv in munca decat alte tehnici de vinificatie.

Vinul rose este obtinut prin amestecarea strugurilor albi si rosii, sau numai a strugurilor rosii.

Vinurile portocalii (da, exista) sunt facute din struguri de vin alb folosind acelasi proces de contact cu cojile ca si vinurile rosii.

Uitati de tot ce vi s-a spus despre servirea vinului rosu doar la temperatura camerei sau racirea vinului alb cu cateva ore inainte de deschidere. Desi acestea sunt adesea citate ca reguli stabilite, ele sunt orientari mai generale care nu necesita respectarea stricta.

Acestea fiind spuse, temperatura vinului nu trebuie ignorata, deoarece afecteaza modul in care gustul vinului se prezinta. Aromele clare ale vinului alb pot fi dezactivate atunci cand sunt servite prea reci, in timp ce vinurile rosii care sunt servite prea calde pot avea un gust excesiv de acid. Servirea vinului la temperatura potrivita scoate la iveala aroma, textura si caracterul sau deplin.

Vinurile albe, spumante si roze-urile sunt ideale intre 45-50 de grade, in functie de varietate.

Vinurile albe mai grele, cum ar fi Chardonnay, sau rosii mai deschise, cum ar fi pinot noir, ar trebui sa fie servite reci.

In general, vinul rosu este cel mai bine servit putin mai cald .

Puteti utiliza un termometru pentru vin in jurul sticlei pentru a verifica temperatura. Pentru a-l racori, scufundati pur si simplu sticla intr-o galeata cu apa cu gheata. Pentru a-l incalzi, puneti sticla intr-un recipient cu apa calda.

Pe langa faptul ca are instrumentele potrivite si temperatura adecvata de servire, fiecare varietate de vin are nevoie de un anumit stil de sticla. Sigur, puteti bea vin din orice recipient (cu siguranta nu vom judeca daca doriti sa-l beti direct din sticla), dar tipul de pahar pe care il alegeti poate avea un impact semnificativ asupra experientei dvs. de baut vin.

Cand vine vorba de alegerea unui pahar de vin, cea mai importanta caracteristica este diametrul suprafetei varfului paharului. Ar trebui sa fie suficient de mare pentru ca dvs. sa respirati aromele unui vin si sa invartiti umplutura fara sa faceti mizerie.

Daca nu simtiti mirosul vinului pe care il beti, nu il veti putea gusta corespunzator. Pentru a testa aceasta teorie, data viitoare cand mancati ceva picant, incercati sa va ciupiti nasul. Veti descoperi ca pierdeti o parte din senzatia de arsura din gura. Chiar daca veti avea impresia caldurii, va va fi dor de esenta exacta. Acelasi lucru este valabil si la degustarea vinului.

Paharele de vin cu marginea mai mare permit sa va patrunda mai multe arome in nas. Gura paharului cu o circumferinta mai mica consolideaza aceste arome.

Paharele pentru vin alb au un castron in forma de U, care este indicat pentru a mentine vinul mai rece pentru o perioada mai lunga. Comparativ cu vinurile rosii, aceste vinuri au nevoie de mai putin oxigen pentru a elibera aromele lor.

Sauvignon Blanc este cel mai bine servit intr-un pahar mai mic (cu gura usor conica), deoarece incurajeaza vinul pana la mijlocul gurii. In schimb, Chardonnay este cel mai bine servit intr-un pahar larg de vin alb, care permite mult oxigen in interior sa amplifice aromele.

Crama Girboiu are cel mai bun vin alb pentru adevaratii cunoscatori ai acestei bauturi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *