Procesul de anodizare: ce este și când este necesar?

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Anodizarea este o metodă de tratament utilizată de Analko  pentru aluminiu. Numele este derivat din „oxidarea anodică”, așa cum se numea procesul la început. Dar ce face și cum funcționează anodizarea? Și unde se folosește aluminiu anodizat? Descoperă acest lucru și multe altele în cele ce urmează.

Anodizarea este denumirea unei metode de tratament pentru aluminiu, prin care se folosește un proces electrochimic pentru a forma un strat de oxid pe material. Ca urmare, stratul de oxid formează un strat protector pe aluminiu. Lucrul special este că nu se aplică un strat suplimentar pe aluminiu în timpul anodizării. Anodizarea creează un strat care este construit din aluminiul existent. Stratul de oxid este complet integrat în material și formează o legătură moleculară puternică.

Diferite grosimi ale stratului de oxid pentru diferite aplicații, prin intermediul anodizării

Anodizarea se poate face în diferite grosimi ale stratului, în funcție de aplicarea dorită a materialului. Aici se face distincția între straturi de 5, 10, 15, 20 și 25 micrometri. Aplicațiile interioare au deja o grosime a stratului de 5 – 10 micrometri.

Pentru locații în aer liber, se aleg de obicei grosimi de la 15 la 20 microni. O grosime de 25 de microni, este utilizată pentru prelucrări care trebuie să reziste mult din mediul înconjurător. Este utilizat în special în zone unde aerul sărat al mării își exercită influența sau în medii industriale în care sunt folosite multe substanțe chimice grele.

Care sunt avantajele anodizării?

De ce ar trebui să se apeleze la anodizarea aluminiului? Principalul motiv pentru anodizare este protejarea acestuia. Datorită procesului, rezistența la coroziune este crescută și materialul rămâne frumos mai mult timp.

Anodizarea creează un strat dur, rezistent la uzură, care protejează aluminiul de dedesubt. Acest lucru este pozitiv pentru durabilitatea aluminiului și îl face un material de construcție extrem de durabil.

Stratul de oxid nu este folosit doar pentru protecție: nu trebuie uitată nici valoarea decorativă. Anodizarea face posibilă conferirea diferitelor culori aluminiului. Anumite tratamente pot fi folosite și pentru înfrumusețarea materialului.

Cum se curăță aluminiul anodizat?

Este extrem de important să se acorde o atenție deosebită curățării aluminiului anodizat. În acest scop, ar trebui folosit un agent de curățare cu pH neutru care nu afectează materialul anodizat.

Marele avantaj al aluminiului anodizat este cerința de întreținere redusă. În condiții normale, când materialul este curățat în mod natural de ploaie și nu într-un mediu industrial greu, este suficientă o curățare anuală unică. În condiții mai extreme, se recomandă curățarea aluminiului de două ori pe an.

Una peste alta, anodizarea asigură faptul că te poți bucura de aluminiu mai mult timp. Oferă un material durabil și rezistent, potrivit pentru multe utilizări în întreaga lume.

Metoda de tratament care este în cele din urmă cea mai bună alegere depinde, prin urmare, de diverși factori. Diferite proprietăți sunt importante pentru fiecare lucrare și sunt importante în procesul de selecție.

Iar Analko deține o unitate automată ultramodernă ce ajută la obținerea unor produse estetice și de calitate foarte bună, care este certificată prin Qualanod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *