Când trebuie să te prezinți la medic în urma unui accident?

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pentru eliberarea unui certificat medico-legal, trebuie ca persoana care a fost vătămată să meargă la medicul legist într-o perioadă de maxim o lună de la accident. În caz contrar, dacă această perioadă este depășită, acest raport nu mai poate fi efectuat decât dacă există o ordonanță emisă de instanța de judecată sau de organele de urmărire penală.

Certificatul medico legal este eliberat doar după ce victima accidentului a fost examinată și au fost constatate leziunile traumatice, fie după un control fizic amănunțit, fie pe baza documentației medicale existente.

În acest certificat medico-legal vor fi specificate numeroase informații importante, care vor ajuta la stabilirea unei sume pentru despăgubire. Este foarte important ca toate cheltuielile efectuate din momentul accidentului, în scopul recuperării, fie că este vorba despre tratamente, analize, spitalizare sau vizite la psiholog să fie păstrate pentru a fi recuperate de la asigurator.

Ce trebuie să cunoști despre certificatul medico–legal?

Un accident de circulație este un moment cu totul neplăcut în cazul în care există și victime ce au suferit anumite leziuni și traumatisme fizice sau psihice. Iar, pentru a putea primi despăgubiri și daune morale, este necesar ca fiecare victimă a respectivului accident să ajungă la Institutul de Medicină Legală, în vederea eliberării certificatului medico-legal.

Medicina legală este o specialitate a medicinei prin intermediul căreia se oferă probe în cazul unei spețe juridice și este obligatorie sau necesară în diverse situații, precum vătămarea corporală, decesul din cauze nenaturale, abuzurile de natură sexuală sau malpraxis.

Ce presupune o evaluare medico- legală?

În urma acestei consultații medico-legale se pot obține daune materiale sau morale în instanță, iar limita pentru vătămăre corporală din culpă poate ajunge până la sume mari. Chiar și în cazul decesului victimei accidentului rutier, rudele sau alte persoane care își pot demonstra legătura cu victima pot solicita despăgubiri. Acesta este și motivul pentru care un astfel de certificat medical este esențial pentru a dovedi prejudiciile aduse victimei și familiei acesteia.

Pe lângă evaluarea fizică și psihică realizată de medicul legist în momentul vizitei la Institutul de medicină legală, acesta va face și un alt tip de evaluări, printre care merită specificate:

  • tipul și gravitatea leziunii
  • antecedentele medicale ale victimei
  • terapiile aplicate pentru recuperare
  • baremele medico-legale orientative, necesare pentru evaluarea tuturor aspectelor importante pentru calcularea despăgubirii și daunelor morale.

Dacă, la final, se va stabili că sunt necesare peste 90 de zile de îngrijire medicală pentru recuperare, atunci victima poate intenta un proces penal, iar acest certificat este foarte important pentru a putea fi folosit în instanță, pentru ca vinovatul să poată fi tras la răspundere. Căci, un certificat medico-legal este considerat o probă esențială în cadrul unui proces penal.

Acest document nu poate însă să fie solicitat decât de anumite categorii de persoane, mai exact cele care îndeplinesc condițiile legale, precum toți cei care au peste 16 ani, tutorele, părinții- în cazul minorilor sub 16 ani, directorii unităților pentru persoane internate, comandanții locurilor de detenție pentru condamnați sau persoane juridice, atunci când este vorba despre asigurați sau angajați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *