În primul an al pandemiei s-a înregistrat o scădere fără precedent de 5,4% a emisiilor de carbon, care se poate explica prin prisma faptului că oamenii nu au putut să călătorească sau să se deplaseze la birou. Însă aceste rezultate se anulează treptat, odată cu ridicarea restricțiilor și revenirea la normalitate, iar emisiile de dioxid de carbon se preconizează că vor reveni la nivelurile de dinaintea pandemiei.
Pe măsură ce tot mai mulți angajați se întorc la birou – chiar și într-un mediu hibrid – emisiile de carbon ale clădirilor și campusurilor au devenit un punct de interes. Se estimează că imobilele generează 40% din emisiile globale de carbon, în timp ce funcționarea clădirilor este responsabilă pentru 28% din emisii. Dacă se urmărește ca societatea să ajungă la un nivel net-zero până în 2050 – sau chiar înainte, transformarea clădirilor și a campusurilor în spații mai ecologice și mai puțin poluante trebuie să devină un obiectiv prioritar.
Spre deosebire de aerul condiționat, sursele de energie nu pot fi oprite din buton
Menținerea rețelelor în funcțiune în permanență și asigurarea stabilității lor consumă o cantitate semnificativă de energie electrică. O clădire de birouri cu 2 000 de utilizatori care utilizează toți o rețea tradițională va consuma până la 83 000 kW/h de energie electrică pe an. Dacă această energie nu provine din surse regenerabile, devine un mare emițător de carbon.
Consumul de energie al rețelelor tradiționale va crește doar dacă nu se vor face schimbări majore în arhitectura și tehnologia rețelelor. Asta pentru că ne îndreptăm spre o eră în care totul este conectat.
Cum reușește rețeaua inteligentă a campusului să devină ecologică
Rețeaua inteligentă de campus cu emisii reduse de dioxid de carbon de la Huawei depășește problemele arhitecturilor de rețea tradiționale în mai multe moduri inovatoare. În primul rând, rețeaua este simplificată de la trei straturi la două, ceea ce reduce numărul de noduri gestionate cu 80%.
Rețeaua inteligentă permite, de asemenea, utilizarea unui singur cablu pentru mai multe terminale – înlocuind vechiul model cu un cablu pentru fiecare terminal – ceea ce reduce cantitatea de cablare a rețelei cu peste 75%.
De asemenea, utilizează un comutator central pentru a extinde în mod flexibil porturile pe baza unităților de rack (RU) și suportă accesul unificat pentru până la 3.000 de terminale.
La nivelul desktop-urilor, pot fi implementate unități rack din seria CloudEngine 55731-L-RU. Astfel, se elimină cablarea de la comutatorul de acces din cutia sau camera ELV până la terminale; de exemplu, o unitate RU cu patru porturi scade numărul de cabluri necesare de la patru la unul singur, ușurând la rândul său volumul de muncă de cablare cu 75 % sau cu până la 87,5 % atunci când se utilizează o unitate rack cu opt porturi.
Această soluție permite atingerea visului de a avea un singur dispozitiv de acces pentru întreaga clădire. De asemenea, dispozitivele sunt de tip plug and play, fără configurație și fără administrare, îndeplinind scopul “o rețea ca un singur dispozitiv”.
Rezultatul final – economii de costuri și economii administrative
Rețeaua cu emisii reduse de dioxid de carbon utilizează unități de rack fără ventilatoare cu cipuri cu consum redus de energie. Fiecare RU consumă mai puțin de 7 W de energie, iar consumul mediu de energie al unui singur port este mai mic de 1 W. Acest lucru înseamnă că rezoluția utilizează cu aproximativ 30 % mai puțină energie decât media din industrie.
Un campus de birouri cu 2 000 de utilizatori ar putea, prin urmare, să obțină costuri de investiție cu 38% mai mici, inclusiv costurile de achiziție și implementare a dispozitivelor, cablurilor și tablourilor. Aceeași rețea ar obține, de asemenea, o reducere de 30 % a cheltuielilor de energie electrică pentru întreaga rețea, economisind 25 193 kW/h pe an, ceea ce echivalează cu reducerea utilizării a 101 000 de tone de cărbune standard sau cu plantarea a 1395 de copaci noi.
Învățământul superior are parte de avantajele unui campus inteligent
Studiu de caz: Universitatea Hunan
Universitatea Hunan (HNU) a dorit să creeze o rețea eficientă, curată și ecologică în toate campusurile sale și să ofere o experiență wireless îmbunătățită pentru studenții, personalul și cadrele didactice.
Obiectivul HNU a fost de a obține o acoperire cu semnal wireless de 100 % pentru clădirile din cadrul domeniului de construcție, folosind cea mai recentă tehnologie Wi-Fi 6. Se dorea o latență de roaming scăzută (mai puțin de 30 ms), precum și o pierdere medie scăzută de module și o viteză de rețea de 100 Mbit/s pentru utilizatorii individuali. Atingerea acestui obiectiv de viteză ar însemna că utilizatorii pot descărca fișiere de mari dimensiuni, precum și utiliza instrumente de videoconferință și de productivitate.
Soluția a constat în utilizarea de cabluri hibride și Wi-Fi 6 pentru a respecta cerințele de mediu și de conectivitate. Totodată, și-a simplificat arhitectura tradițională de rețea cu trei straturi și a implementat tehnologia PoE optico-electrică exclusivă Huawei. Această tehnologie permite accesul în bandă largă de 10Gbit/s și alimentarea cu energie PoE pe o distanță de 300 m printr-un singur cablu hibrid.
De asemenea, a fost eliminată necesitatea alimentării locale de la rețea, în timp ce Wi-Fi 6 satisface toate nevoile de acoperire în interior și exterior ale HNU. În cele din urmă, consumul de energie al rețelei a fost redus cu aproximativ 30% datorită designului inovator și eficient al unității rack fără ventilator.
„Cu soluția de rețea cloud inteligentă de la Huawei, Universitatea Hunan construiește o rețea de campus cu emisii reduse de carbon, inteligentă, de înaltă calitate și fără fir”, a declarat profesorul Chen Guo, director al tehnologiei informației și al facilităților de la Universitatea de Științe Umane, „aceasta nu este doar o parte integrantă a inițiativei noastre Smart HNU, ci îmbunătățește și infrastructura digitală care face din HNU o Universitate dublă de primă clasă oferind studenților și cadrelor didactice un suport IT puternic.”
Această soluție a îmbunătățit producția, predarea și învățarea, deschizând un nou capitol de explorare a modului de construire și aplicare a rețelelor complet optice într-o eră verde și oferind o nouă valoare împreună cu parteneri precum Universitatea Hunan.
Pentru a afla mai multe despre soluția Huawei pentru rețele inteligente de campus cu emisii reduse de carbon, vă rugăm să faceți click aici.
HUAWEI CONNECT este un eveniment-heie în calendarul global TIC, în cadrul căruia Huawei va anunța cele mai noi produse și soluții, va discuta despre cele mai bune practici și va explora căi de succes comun. Click aici pentru a afla mai multe despre eveniment.
Despre Huawei
Huawei este un furnizor de top la nivel mondial în domeniul tehnologiei pentru industria IT&C, al infrastructurii în telecomunicații și în cel al dispozitivelor inteligente. Cu soluții integrate în patru domenii cheie – rețele de telecomunicații, IT, dispozitive inteligente și servicii cloud – ne angajăm să aducem tehnologia digitală la fiecare persoană, în casă sau organizație, pentru o lume inteligentă și conectată.
La Huawei, inovația pornește de la nevoile clienților. Facem investiții masive în cercetare, concentrându-ne asupra inovațiilor de ruptură în tehnologie pentru a duce omenirea mai departe. Avem peste 194.000 de angajați și derulăm operațiuni în mai mult de 170 de țări și regiuni. Fondată în 1987, Huawei este o companie privată, deținută integral de propriii angajați.
Huawei Technologies S.R.L. depune toate eforturile pentru a menține competitivitatea și siguranța rețelelor pentru întreg portofoliul de produse, soluții și servicii end-to-end. Prin colaborare deschisă cu partenerii de ecosistem, creăm valoare pentru clienți, îmbunătățind experiența consumatorilor și inspirând organizații de toate mărimile să inoveze. Huawei Technologies SRL și-a început operațiunile în România în anul 2003, unde are peste 2.300 de angajați și a dezvoltat colaborări cu toți marii operatori de telecomunicații.
Pentru detalii, vizitați www.huawei.com/ro sau urmăriți-ne pe Facebook Huawei Romania