- La inceputul lunii noiembrie, la nivel national, sunt in derulare proiecte imobiliare de anvergura incepute in prima parte sau la jumatatea anului, care valoreaza in total peste 4 mld. EUR., potrivit datelor publice analizate de specialistii ONV LAW. Acestea se afla in diverse stadii, unele fiind aproape finalizate, altele cu termene de livrare pentru prima jumatate a anului 2023.
- Sectorul cel mai efervescent ramane in continuare cel al spatiilor industriale si logistice. Cererea pentru aceste spatii ramane ridicata dupa pandemie, iar proiectele care au termene de livrare in urmatoarele luni, insumeaza investitii de peste 500 mil. EUR.
- Proiecte cu o valoare de peste 3 mld. EUR sunt anuntate si din bugetul de stat pentru finalul anului si vor continua probabil si in prima jumatate din 2023*.
- Cele mai recente statistici publice arata ca, la finalul celui de-al doilea trimestru al anului, investitiile in real estate au crescut cu 4,1%, fata de aceeasi perioada din anul trecut. Ritmul accelerat s-a mai temperat in septembrie, fata de luna precedenta. Numarul de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale a fost in scadere cu 4%, dar cel a cladirilor nerezidentiale a crescut cu 1,1%**.
Bucuresti, 3 noiembrie 2022 – La inceputul lunii noiembrie, la nivel national, sunt in derulare proiecte imobiliare de anvergura incepute in prima parte sau la jumatatea anului, care valoreaza in total peste 4 mld. EUR., potrivit datelor publice analizate de specialistii ONV LAW. Acestea se afla in diverse stadii, unele fiind aproape finalizate, altele cu termene de livrare pentru prima jumatate a anului 2023.
Chiar daca sectorul imobiliar traverseaza o perioada cu multe provocari, din cauza preturilor mari la energie sau a lipsei materialelor de constructii, investitorii s-au adaptat rapid la situatia socio-economica actuala, astfel ca multe segmente sunt inca in plina dezvoltare.
Potrivit analizei ONV LAW, dezvoltatorii imobiliari oferă acum termene de livrare mai lungi si se orienteaza catre materiale de constructii accesibile.
Proiecte cu o valoare de peste 3 miliarde de euro sunt anuntate din bugetul de stat pentru finalul anului si vor continua probabil si in prima jumatate din 2023. Cele mai multe investitii se fac in infrastructura rutiera, modernizarea cladirilor sau a institutiilor publice*.
Totodata, cele mai mari investitii in proiecte rezidentiale insumeaza in prezent o valoare care ar putea depasi 100 de milioane de euro. Astfel de investitii se fac in orasele dezvoltate, precum Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu, Bucuresti sau Constanta.
De altfel, exista dezvoltatori imobiliari care activeaza in Romania si au planuri de expansiune in unele tari din Europa.
Sectorul industrial si logistic, investitii in ritm accelerat
Sectorul cel mai efervescent ramane in continuare cel al parcurilor logistice si industriale. Cererea pentru aceste spatii ramane ridicata dupa pandemie, iar proiectele care au termene de livrare în urmatoarele luni, insumeaza investitii de peste 500 mil. EUR.
Majoritatea proiectelor sunt investitii cu capital strain, iar cele mai multe sunt dezvoltate in judete din vestul tarii.
„Cererea este in continuare ridicata in zona real estate, care este probabil cea mai sigura investitie in momente de incertitudine economica, insa exista si o zona de lipsa de predictibilitate pentru investitori in acest moment in piata. In acest context, suspendarea PUZ-urilor de sector si, ulterior, anularea PUZ-urilor sectoarelor 3, 5 si 6 au condus la blocaje majore ale investitiilor imobiliare la nivelul Capitalei, ce au avut un impact financiar negativ atat pentru dezvoltatori, cat si pentru bugetul local. Mai mult, anularea in prima instanta a Planului Urbanistic General actual si estimarea autoritatilor ca elaborarea noului PUG ar putea sa dureze inca trei ani, constituie un nou element de incertitudine in sectorul imobiliar din Bucuresti”, declara Sinziana Barbieru, partener ONV LAW.
Cele mai recente statistici publice arata ca, la finalul celui de-al doilea trimestru al anului, investitiile in real estate au crescut cu 4,1%, fata de aceeasi perioada din anul trecut. Ritmul accelerat s-a mai temperat in septembrie, fata de luna precedenta. Numarul de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale a fost in scadere cu 4%, dar cel a cladirilor nerezidentiale a crescut cu 1,1%**.
ONV LAW este una dintre cele mai dinamice companii independente de pe piata locala. Fondata in 2000, ONV LAW acorda consultanta juridica clientilor privati si institutionali in domenii precum achizitii publice si concesiuni, market entry, dreptul aviatiei si infrastructura aeroportuara, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurentei, dreptul mediului, precum si dreptul digital. Website: www.onvlaw.ro.
**Institutul Național de Statistică