București, 07 septembrie 2023: În perioada 16-17 septembrie 2023, Muzeul Satului din București va găzdui a doua ediție a “Zilelor Vânătorilor Români”, un eveniment de excepție dedicat publicului larg, copiilor și familiilor. În cadrul evenimentului, cei mici și cei mari vor putea admira rase de căței de vânătoare, diferite păsări de pradă, inclusiv acvile maiestuoase, și vor putea participa la manifestări precum ”Concursul Național de tir cu arcul dedicat femeilor vânător” și realizarea celui mai mare gulaș vânătoresc din țară.
La fel ca anul trecut, și în 2023 vizitatorii vor putea admira o parte din colecția Muzeului Cinegetic din Posada, o expoziție de autoturisme off-road sau momente muzicale și vor putea participa la activități interactive precum tir cu arcul, pictură și cooking show.
“Anul acesta, un aspect remarcabil al evenimentului este faptul că ne dorim să evidențiem contribuția semnificativă a femeilor vânător, aducând în prim-plan poveștile lor captivante și abilitățile lor admirabile. Poate nu mulți știu că activitatea de vânătoare nu este una pe care o pot practica doar bărbații. Doamnele și domnișoarele vânător au abilități incredibile și credem că este important să le punem mai mult în valoare. <<Ziua Vânătorilor Români>> va găzdui anul acesta unicul și cel mai mare concurs de tras cu arcul din țară dedicat exclusiv femeilor vânător. Participantele vor avea oportunitatea să își demonstreze precizia și concentrarea într-o competiție plină de provocări și să învingă o parte dintre stereotipurile de gen din societatea cotidiană”, a declarat Marius Diaconu, președinte al Federației Asociațiilor Vânătorești din România.
Conferință pe tema problemei ursului în România
De asemenea, evenimentul va găzdui și o conferință extraordinară pe tema “Problema ursului în România”. Aceasta va avea invitați relevanți din administrația publică centrală și locală, precum și jurnaliști și sociologi care vor aborda această temă de dezbatere din ce în ce mai prezentă în peisajul mediatic românesc.
Invitații vor aborda teme precum numărul urșilor din România, motivele care îi determină să apară tot mai des în zonele populate și care sunt soluțiile pentru a avea o populație de urși sănătoasă și calibrată pe spațiul pe care îl are la dispoziție țara noastră.
În cursul zilei de sâmbătă, 17 septembrie, în incinta muzeului, va avea loc slujba de tedeum, dat fiind faptul că Sfântul Mucenic Eustaţiu este protectorul familiei şi al vânătorilor în Biserica Ortodoxă.
“Ziua Vânătorilor Români s-a remarcat încă de la prima ediție din anul 2022 ca o sărbătoare a tradiției și aventurii, fiind un tribut adus tradițiilor vânătorești autentice, pasiunii pentru natură și aventură. Organizat la Muzeul Satului din București, ne dorim ca evenimentul să fie un prilej perfect în cadrul căruia toată familia să se bucure de un weekend de neuitat, plin de activități interesante și educative și, bineînțeles, de experiențe gastronomice record așa cum va fi cel mai mare gulaș de căprioară”, au mai spus reprezentanții FeAV.
Accesul în cele două zile de eveniment se face în baza achiziționării tichetului de acces în cadrul Muzeului Satului din București, iar participarea la activități este gratuită.