Tehnologia XVision va ajuta la depistarea anomaliilor pulmonare în cazul investigațiilor RX Torace și CT Torace, cu rol esențial în monitorizarea post COVID
București, 15 decembrie 2021: După debutul pandemiei de COVID-19, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a demarat un proiect pilot de inteligență artificială în centrele de imagistică din Timișoara pentru a valida acuratețea rezultatelor investigațiilor post COVID. Performanța tehnologiei XVision completează expertiza medicilor și generează beneficii majore în diagnosticarea pacientului, motiv pentru care Rețeaua a decis extinderea programului în toate centrele de imagistică. Prin această investiție, REGINA MARIA devine prima rețea care folosește integrat un algoritm de inteligență artificială pentru servicii de Computer Tomograf toracic și radiografii toracice.
Algoritmul dezvoltat de XVision are rolul de a mapa zonele care ridică suspiciuni, fiind un instrument care scade subiectivismul medicului și asigură acuratețea diagnosticului final. Cu ajutorul acestuia, medicii pot identifica mai ușor leziunile pulmonare și crește calitatea actului medical.
„Am început cu un proiect pilot, în Timișoara, la începutul anului, cu scopul de a eficientiza procesul de interpretare imagistică. Printre principalele beneficii ale implementării softului XVision în cadrul REGINA MARIA se numără acuratețea diagnosticului și creșterea vitezei de elaborare a rapoartelor medicale. Eliberarea rezultatului este asistată de calculator, iar personalul medical este atenționat asupra leziunilor patologice apărute în urma examinării. Aplicația oferă momentan date exclusiv în zona toracelui, având deja milioane de rezultate în baza de date pentru a ajuta la monitorizarea pacienților oncologici, post COVID, dar și alte patologii pulmonare.” declară prof. Dr. Florin Bîrsășteanu, Lider medical al diviziei de imagistică, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA.
Inteligența artificială este un instrument important, în special în monitorizarea pacienților post COVID și a pacienților oncologici și va fi disponibil în toate centrele de imagistică REGINA MARIA care realizează investigații RX sau CT. Procesul este automatizat, fiecare imagine de RX și CT este automat analizată la finalul investigației, medicul validând sau invalidând apoi recomandările algoritmului. Rețeaua are un program structurat de training pentru întreg personalul medical (medici și asistenți de radiologie și imagistică medicală), oferit de partenerii de la XVision pentru utilizarea softului.
„Medicina poate beneficia în totalitate de avantajele oferite de tehnologie doar printr-o colaborare apropiată și constantă între cele două părți. Softul nostru analizează imaginile X-ray obișnuite, detectează automat anomaliile și permite echipei medicale să pună un diagnostic împreună cu o reprezentare a scanării originale, în care zonele anormale sunt evidențiate.’’ completează Ștefan Iarca, CEO XVision.
Extinderea aplicării algoritmului XVision în Rețea este încă un demers care continuă programul integrat de monitorizare post COVID realizat de REGINA MARIA. Ca pionieri ai acestui proiect în România, Rețeaua de sănătate a oferit, începând cu finalul lui 2020, acces gratuit oricărui pacient către Pachetul Start, un pachet de analize și consultații menit să evalueze starea de sănătate post COVID. Până în acest moment, la nivel național, peste 1.000 de pacienți au beneficiat de astfel de pachete după depășirea fazei acute a bolii.
Despre Rețeaua de Sănătate REGINA MARIA
Rețeaua de sănătate REGINA MARIA este lider în calitatea serviciilor medicale din România, fiind singurul operator care deține trei spitale cu acreditări internaționale. Prin cele 13 acreditări deținute – o performanță unică în Europa Centrală și de Est, REGINA MARIA demonstrează constant angajamentul său pentru excelența medicală și siguranța îngrijirii pacienților.
Totodată, REGINA MARIA a inovat și segmentul serviciilor medicale pentru companii, lansând în premieră în România conceptul de abonamente corporate, în urmă cu 25 de ani. Mai recent, compania a dezvoltat și pachete medicale specializate pentru IMM și persoane fizice, gestionând în prezent un portofoliu de peste 640.000 de abonamente. În plus, în ultimii 10 ani, REGINA MARIA a investit peste 130 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România, prin modernizarea sau deschiderea de noi locații, achiziția de aparatură performantă și pregătirea echipelor medicale.
REGINA MARIA este singura companie de servicii medicale din România care a preluat în totalitate și a integrat cu succes peste 30 de alți jucători de pe piață, având o prezență proprie în 20 de județe și acoperire națională prin intermediul celor peste 310 clinici partenere. Compania reunește aproape 7.000 de angajați și colaboratori și oferă servicii complete de spitalizare și chirurgie, maternitate, policlinică, imagistică, laborator și stocare de celule stem, unui număr de peste 4.5 milioane de pacienți.
În timpul pandemiei COVID-19, REGINA MARIA a implicat în testare 9 laboratoare de biologie moleculară din Rețea, atingând o capacitate de prelucrare de peste 4000 teste RT-PCR/zi și procesând până acum peste 500.000 de teste la nivel național.