Saci inteligenti si computere de bord pe masinile de salubritate – in strategia IRIDEX pentru o colectare responsabila a deseurilor

Share the joy
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bucuresti, 27 Martie 2018 – Interesat inca de la infiintare de asimilarea principiilor noi pentru protectia mediului si pentru sustinerea economiei circulare, Iridex Group Plastic propune un plan de investitii pe etape pentru implementarea unor solutii de Smart Waste Management, care au ca principal obiectiv atingerea unor tinte de reciclare de 60% din cantitatea totala de deseuri in anul 2030 si de 65% in anul 2035. Masurile vin in intampinarea reglementarilor incluse in Planul National de Gestionare a Deseurilor (PNGD), aprobat prin Hotarare de Guvern la finalul anului trecut. In termenii eficientei ecologice si economice, Iridex sustine crearea infrastructurii necesare pentru monitorizarea intregii activitati de colectare si stabilirea prioritatilor privind colectarea deseurilor tinand seama de informatiile primite din teritoriu prin intermediul senzorilor si cipurilor de identificare. Aceasta schimbare asigura acuratetea datelor colectate, inclusiv a cantitatilor colectate si trasabilitatea deseului colectat.

 

Iridex Group Plastic se implica in proiecte de educare a populatiei in vederea colectarii selective, inclusiv prin introducerea conceptului “Platesti cat arunci”, astfel incat sa fie indeplinite premisele absolut necesare in vederea implementarii PNGD.

Cipurile de identificare sau codurile de bare aplicate pe sacii de colectare, alaturi de dispozitivele mobile care transmit date in cloud, pe care operatorul de salubritate urmeaza sa le poarte pe mana, se numara printre noile masuri pe care Iridex Group Plastic urmeaza sa le implementeze. Prin intermediul acestora va fi monitorizat deseul colectat si vor fi cunoscute in timp real informatii privind felul in care detinatorul contractului (persoana fizica sau juridica) a colectat corespunzator (conform contractului) sau informatii privind starea fizica a recipientelor de colectare. Dotarea masinilor de salubritate, intr-o a doua etapa, cu senzori de identificare si cantarire, computere de bord omologate, urmeaza sa permita preluarea si procesarea de date, care vor fi introduse automat de programul de facturare. Sunt prevazute si solutii de furnizare de recipiente dotate cu senzori de umplere, dezvoltate de Iridex Group Plastic, in parteneriat cu Kapsch Romania, o filiala a Kapsch Business Com AG, unul dintre cei mai importanti integratori de sistem si furnizori de servicii si solutii IT din Austria, Cehia, Slovacia, Polonia si Ungaria. Aceste dispozitive sunt disponibile spre vanzare si implementare imediata.

 

Evolutia rapida a legislatiei dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a incurajat grupul de firme IRIDEX cu capital integral romanesc care aniverseaza 25 de ani de activitate, sa preia si principiile care s-au dezvoltat in acest domeniu. Acestea au in vedere valorificarea deseurilor, precum si reintroducerea in circuitul economic a deseurilor, ori a rezultatelor activitatilor de eliminare/ valorificare a deseurilor.

Noile reglementari privind tarifarea corecta a cetatenilor, prin implementarea principiului “platesti cat arunci” reprezinta o noua provocare, in vederea unei corecte gestiuni a procesului de colectare si pentru imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor. Implementat de o mare parte dintre statele europene, conceptul “platesti cat arunci” este, printre altele, o importanta masura pentru educare in vederea colectarii selective. Structura deseului municipal din Romania indica o proportie de peste 50% de deseuri biodegradabile, care trebuie colectate separat la sursa, astfel incat, sa poata fi tratate prin biodigestare (obtinere de biogaz si energie verde) sau compostare, obtinerea de compost/ fertilizant natural pentru agricultura.

Conceptul de Smart Waste Management presupune o complexitate de tehnologii, echipamente, senzori, cipuri de identificare si platforme software interconectate, infrastructura care implica investitii substantiale, care trebuie implementate intr-un interval foarte scurt de timp. Iridex Group Plastic propune ca implementarea sa fie facuta in doua etape. In prima etapa, obiectivul principal va fi colectarea separata a deseului biodegradabil si a deseurilor reciclabile. A doua etapa are ca scop cantarirea cantitatilor de deseuri biodegradabile si tarifarea cetateanului in functie de cantitatea de deseu biodegradabil pe care o produce, cointeresandu-l pe fiecare cetatean sa sorteze deseurile pentru a reduce cantitatea de deseu biodegradabil.

Despre IRIDEX

Infiintat in urma cu peste 25 de ani, IRIDEX GROUP are peste 700 de angajati si o cifra de afaceri de circa 75 de milioane de euro. Cu acţionariat exclusiv romanesc, grupul executa lucrari de infrastructura la cel mai inalt standard de calitate. Iridex Group Plastic distribuie produse necesare in lucrari de construcţii civile şi industriale in ţara şi strainatate, lucrari de imbunataţiri funciare, gestiunea integrata a deşeurilor, proiectare şi exploatare de depozite ecologice municipale pentru deşeuri nepericuloase. IRIDEX implementeaza proiecte de pionierat in diverse domenii: promovarea folosirii surselor de energie regenerabila, instalaţii de producere de energie electrica din biogaz ş.a.

Din respect pentru comunitate, IRIDEX isi reafirma angajamentul pe termen lung in politicile de responsabilitate pentru mediu si are in vedere implementarea principiilor Economiei Circulare, folosind instalatii nepoluante fabricate in Uniunea Europeana, a caror activitate este monitorizata permanent si certificata. Mai multe detalii la: www.iridexplastic.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *